Neohodnoceno

Grüner Veltliner Spitzer Point Smaragd 2022

Veltlín z Wachau, ideální k archivaci!

Skladem (>6 ks)
Kód: 1674
Značka: Johann Donabaum
910 Kč / ks 752,07 Kč bez DPH
Kategorie: VÍNA
Odrůda vína: VELTLÍNSKÉ ZELENÉ
Země: RAKOUSKO
Region: WACHAU
Ročník vína: 2022
Obsah cukru: Suché víno
Objem lahve: 0,75 l
GV Spizer
Tip

V barvě zaujmou žlutozelené a stříbrné odlesky. Chuť je plná, jemné tóny tropického ovoce, příjemná extraktová sladkost, živá struktura. Veltlín ideální k archivaci, čas ukáže jeho obrovský potenciál. 


Vinice Spitzer Point na úpatí Setzbergu, Zornbergu a Offenbergu připomíná jeviště ve starém amfiteátru. Půda získala svou mineralitu z koluviálních usazenin odplavených z lokalit Setzberg a Offenberg. Srdcem Spitzer Point jsou vinice osázeny více než 60 let starou vinnou révou.

Vinifikace: Velký dřevěný sud / 10 měsíců na jemných kalech

Víno skvěle se hodící k telecímu a drůbežímu masu

Archivační potenciál: 15 let

WEINGUT JOHANN DONABAUM

Johann Donabaum je považován za jednoho z nejtalentovanějších mladých vinařů Rakouska, kde je mu přezdíváno „kometa Wachau“ a úspěchy jeho vín tuto přezdívku potvrzují. Mezi nejvýraznější ocenění jeho vín lze zařadit vysoké hodnocením Riesling a Grüner Veltliner v časopise Wine Spectator.

Relativně malé (cca 6,5 ha) vinařství Johann Donabaum se rozkládá v blízkosti města Spitz v oblasti Wachau. Vinice pokrývají jak strmé svahy, tak pro Wachau typické terasy. Vína jsou také ovlivněna chladným podnebím tohoto koutu Wachau, které se odráží v jejich jemné chuti, dlouhém závěru a ve vyváženosti svěžích kyselinek. Rozdíly v chuti a tónech vín stejné odrůdy jsou ovlivněny mineralitou jednotlivých vinic.

Tradice vinařství Donabaum začíná u pradědečka Jahonna Donabauma, který podnikal v zemědělství a vinohradnictví. V roce 1996 se rodina začala soustředit výhradně na prodej vín. Vinařství Donabaum kombinuje osvědčené tradiční postupy s moderními znalostmi. Vrací se k vinifikaci vína Smaragd ve velkých dřevěných sudech nebo používá kvasinky pocházející z vlastních vinic s cílem zvýšit komplexitu a trvanlivost vín.