Neohodnoceno

Riesling Offenberg Smaragd 2022

Vynikající ryzlink z Wachau z vinice Offenberg

Skladem (6 ks)
Kód: 1668
Značka: Johann Donabaum
910 Kč / ks 752,07 Kč bez DPH
Kategorie: VÍNA
Odrůda vína: RÝNSKÝ RYZLINK
Země: RAKOUSKO
Region: WACHAU
Ročník vína: 2022
Obsah cukru: Suché víno
Objem lahve: 0,75 l

Středně zelenožlutá barva se stříbrné odlesky. V chuti zřejmě ovoce, svěží  broskev, jemné tóny mučenky a limetky, náznak květového medu a výrazné minerální podtóny. Šťavnatá, pevná textura, jemné tropické ovoce, živá kyselinka, limetkový dotek, slaný závěr, dobrý potenciál zrání.

Vinice Ried Offenberg leží v srdci Spitzer Graben. V západním Wachau kolem městečka Spitz je zdrojovou horninou vinohradnických půd vždy mramor. Spitzerský mramor je stejně jako rula metamorfovanou horninou. V Offenbergu jsou také části břidlicové skály. Tato jedinečná půdní formace vytváří ryzlink světové třídy.

Vinifikace: Ocelová nádrž a velký dřevěný sud / 10 měsíců na jemných kalech

Kvěle se hodí k asijské kuchyni a rybám

Archivační potemciál: 10 - 15 let

WEINGUT JOHANN DONABAUM

Johann Donabaum je považován za jednoho z nejtalentovanějších mladých vinařů Rakouska, kde je mu přezdíváno „kometa Wachau“ a úspěchy jeho vín tuto přezdívku potvrzují. Mezi nejvýraznější ocenění jeho vín lze zařadit vysoké hodnocením Riesling a Grüner Veltliner v časopise Wine Spectator.

Relativně malé (cca 6,5 ha) vinařství Johann Donabaum se rozkládá v blízkosti města Spitz v oblasti Wachau. Vinice pokrývají jak strmé svahy, tak pro Wachau typické terasy. Vína jsou také ovlivněna chladným podnebím tohoto koutu Wachau, které se odráží v jejich jemné chuti, dlouhém závěru a ve vyváženosti svěžích kyselinek. Rozdíly v chuti a tónech vín stejné odrůdy jsou ovlivněny mineralitou jednotlivých vinic.

Tradice vinařství Donabaum začíná u pradědečka Jahonna Donabauma, který podnikal v zemědělství a vinohradnictví. V roce 1996 se rodina začala soustředit výhradně na prodej vín. Vinařství Donabaum kombinuje osvědčené tradiční postupy s moderními znalostmi. Vrací se k vinifikaci vína Smaragd ve velkých dřevěných sudech nebo používá kvasinky pocházející z vlastních vinic s cílem zvýšit komplexitu a trvanlivost vín.