Neohodnoceno

Un culín Mencía de Valtuille 2022

Nový očník našeho oblíbeného Un culínu! Doporučujeme koupit všechny tři ročníky a užít si porovnání.

Skladem (>6 ks)
Kód: 1754
400 Kč / ks 330,58 Kč bez DPH
Kategorie: VÍNA
Odrůda vína: CUVÉE
Země: ŠPANĚLSKO
Region: D.O. BIERZO
Ročník vína: 2022
Obsah cukru: Suché víno
Objem lahve: 0,75 l
JAG Unculin web
Novinka

Hrozny pro produkci tohoto cuvée byly sklizeny z vícero vinic Valtuille de Abajo v nadmořské výšce 500-550 mnm, kde jsou vinice jak s písčitými plochami i hliněnými půdami pod vrcholky štěrkových svahů. Na štěrkových svazích je půda chudá na živiny, je na nich malý výnos, ale vysoká kvalita hroznů. Vinice byly vysázeny v letech 1920 - 1940 v hustotě 4.500 rostlin révy vinné/ha.

Un culín je cuvée: 85% Mencía a 15% červené i bílé odrůdy (Godello Doña Blanca, Alicante Bouchet, Palomino…)

Sklizeň probíhá selektivně a ručně do 14 kilogramových nádob. Většina použitých hroznů byla odstopkována, část byla použita vcelku. 20 dní na slupkách, spontánní kvašení, včetně malolaktické fermentace.  

Robert Parker: 93 bodů

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola

José García se vinařství ujal v roce 2010, čímž se vrátil k rodinné tradici po návratu z Barcelony. Hospodaří na vinicích, které zasadil jeho dědeček mezi lety 1920 až 1940 na krásných strmých svazích. Vinice VALTUILLE se nacházejí v nadmořské výšce 500- 550mnm, zatímco CORULLON v nadmořské výšce 800-1000mnm, obě na jílovém, písečném a kamenném podloží. Je jediným vinařem z této oblasti, který pěstuje révu v obou těchto místech.

Vína odrážejí podstatu tradičního malého vinařstvi a hospodářství, které charakterizuje unikátní víno z oblasti Bierzo. Vyrábí vína s respektem k přírodě a kraji, podle myšlenky celeho vinařského rodu, aby vinice zůstaly dalším generacím. José svá vína popisuje jako čistá a upřímná. Odrážejí nejen oblast Bierzo, ale samotného vinaře.

Minimálně zasahuje do procesu výroby vína- bez ovlivňování teploty, pouze s přírodními kvasinkami a filtrace. Na vinicích klade důraz na biodiverzitu, nepoužívá pesticidy a víno sklízí zásadně ručně.