Les Quatre Terres
Sametové, přívětivé cuvée z jižní Rhony
Kategorie: | VÍNA |
---|---|
Odrůda vína: | CUVÉE |
Země: | FRANCIE |
Region: | JIŽNÍ RHONA |
Ročník vína: | 2022 |
Obsah cukru: | Suché víno |
Objem lahve: | 0,75 l |
Položka byla vyprodána… |
Dvě vinice na výrobu tohoto cuvée jsou ve Vacqueyras a Rasteau, tedy klasifikované jako Crus, zbylé dvě vinice jsou v Roaix a Séguret klasifikované jako Côtes-du-Rhône Villages. Právě tato směs čtyř terroir dala tomuto vínu jméno „Quatre Terres“.
ZPŮSOB PĚSTOVÁNÍ: Biodynamický certifikát Ecocert a Biodynamický certifikát Demeter.
ODRŮDY HROZNŮ: Grenache 70 %, Syrah 15 %, Mourvèdre 10 %, Carignan & Cinsault 5 %.
STÁŘÍ VINIC: Průměrně 40 let.
SKLIZEŇ & VINIFIKACE: Hrozny jsou ručně sbírány do přepravek a tříděny ve vinici před druhým, stolním tříděním ve sklepě. Podíl se odstopkuje, množství je určeno povahou ročníku a hrozny se samospádem plní do nádrží, aby byla zajištěna celistvost bobulí. Fermentace probíhá v termoregulovaných nerezových kádích po dobu 20 až 30 dnů, se dvěma dlouhými přečerpáváními denně. Lisováno pneumaticky. Jablečno-mléčná fermentace v kádi. Vína se čiří usazováním přes zimu ve sklepě. K plnění sudů dochází na jaře.
ZRÁTÍ: 18 měsíců v 36-ti hektolitrových dubových Stockinger foudres a 8-hektolitrových terakotových amforách. Nefiltrováno
Krásné květinové aroma, tóny červeného a černého ovoce a garrigue, s čistou, elegantní tříslovou strukturou.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství Santa Duc se nachází v oblasti Gigondas. Provensálské vinice mají vynikající pověst již od gallo-římském období a to díky plnému charakteru svých červených vín. Sami vinaři se řídí přísnými pravidly, která se dohodly dodržovat tak, aby kvalita vína z této oblasti byla všeobecně co nejlepší. Např. maximální výnos je stanoven na 36 hl na hektar, třídění hroznů,...
V roce 1874 byly postaveny první budovy tohoto vinařství. Již pět generací se podílelo na současné prestiži «Domain Santa Duc». Každá generace vylepšovala a modernizovala tak, že nyní patří toto vinařství mezi ty nejlepší a nejvyhlášenější v oblasti Gigondas.
Respekt. To je klíčové slovo, kterým se v Santa Duc řídí veškerá rozhodnutí týkající se vína. Víno je zde považováno za živou bytost, která má-li dobře prospívat, potřebuje být v rovnováze s prostředím. A to je vinařům úkol. Zde se o to starají s velkým citem, snaží se zachovávat biologickou rozmanitost prostřednictvím ekologického zemědělství. Průběžně pečují o půdu a pokud jde o zeleň, odstranění rohovinotvorné tkáně, rané sklizně, odstranění listů jsou pro ně samozřejmostí. Zralé hrozny jsou pak ručně sbírány a jemně rozdrceny. Poté jsou macerovány po dlouhou dobu, aby vína získala komplexní aroma a jemné třísloviny. A poté zrají ve vinných sudech nebo velkých sudech.
V Santa Duc, vědí, jak na to. Studená macerace za sklizně, fermentace s přirozenými kvasinkami, kultivace na kalech, plnění do lahví bez filtrace ... Vědí také, jak používat nové údaje zjištěné na základě výzkumů a zaměstnávají ty nejlepší techniky.
Grenache, Mourvèdre, Syrah a Cinsault - odrůdy pěstované tímto vinařstvím rostou na dvou druzích půd. Na vápnitých slínech z období křídy a na chudé červené kamenito-jílovité půdě původem z čtvrtohor. Kombinace těchto kontrastujících půd dává vyvážená vína, plná a přitom elegantní.