OBLAST: Kamptal
OBEC: Langenlois
TRAŤ: Thal a Käferberg
Jak uvádějí Hiedlerovi, vinařství jako před 1000 lety. Hrozny pro G-Stück pocházejí z historických vinic Thal a Käferberg, kde réva roste na křídových píscích a krystalických horninách. „G“ znamená „Ganz“, což v překladu znamenátedy „celek“. Zdravé a vyzrálé hrozny se sbírají ručně a přinášejí do sklepa, kde se zpracovávají i se stopkami, starou technikou. Po zahájení fermentace nedochází k žádné mechanické interakci, hrozny se jednoduše nechají jemně a pomalu kvasit. Po ukončení fermentace hrozny vylisujeme, z ještě uzavřených bobulí odstraníme všechen cukr a následně šťávu zkvasíme nasucho v druhé fermentaci bez slupek. Výsledkem je komplexní a plynulé vyjádření terroiru, se kterým pracujeme. Jedinečné a čistě ručně vyrobené. Umělecké dílo na etiketě vytvořil mladý jihotyrolský umělec Julian Oberhofer.
V chuti jsou krásně znát brusinky, maliny, ale třeba i šípek. Víno je decentně kouřové, s bylinnými tóny a náznakem chuti pražených mandlí.
Ročník: | 2018 |
---|---|
Objem: | 0,75 l |
Alkohol: | 13% |
Weingut Hiedler

Toto rodinné vinařství z Langenlois v Kamptalu vzniklo již v r. 1856. V roce 1936 zde zasadili své první veltlínské zelené v údolí. V 50. letech 20. století došlo k modernizaci a rozšíření vinařství.Od roku 1980 je vinařství v rukou již čtvrté generace. Ludwig Hiedler a jeho španělská manželka Maria Ángeles rozšířili a pozvedli rodinnou firmu na mezinárodně uznávané špičkové vinařství.
V roce 1992 spolu s dalšími renomovanými firmami v regionu založili sdružení "Austrian Traditionsweingüter". Deklarovaným cílem členů je klasifikovat nejlepší tradiční vinice v Podunají takové, které naplňují charakteristiky svého regionu, jeho půdu, podnebí a odrůdy vína.
Hiedlerovi se snaží vyjádřit ve svých vínech poctivý obraz přírody. Žijí s vědomím, že velká vína mohou vyrůst pouze na Velké vinice (erste lage). Výběr té správné révy, která využije potenciál půdy.
Zavázali se k udržitelnosti. K pečlivému využívání zdrojů, které mají k dispozici. Ruční péče o vinici, využívání kompostu, výsadba barevných kvetoucích rostlin, divokých bylin a přirození nepřátelé škůdců révy zajistiťují zdravé vinice. Udržují přírodní kvasinkovou flóru vinné révy a hroznů. To je rozhodující pro následující spontánní fermentaci ve sklepě. Pečlivý výběr na vinici patří k jejich filizofii bezpodmínečné kvality.
Toto vinařství patří mezi nejlepší vinařství Rakouska (Falstaff 2017/18 - 4 hvězdy)
Weingut Neumeister - Pinot Noir Ried KLAUSEN 2017 BIO
cena | 770 Kč |
Weingut Steininger - Pinot Noir Sekt 2015
cena | 755 Kč |
Akční cena | 600 Kč |
Vinařství Ilias - Rulandské modré 2014, pozdní sběr. suché
cena | 460 Kč |
Vinařství Krásná Hora - Pinot Noir 2018
cena | 350 Kč |
Weingut Hiedler - Pinot Noir Langenlois 2018
cena | 580 Kč |
Škrobák - SCARABEUS Pinot Noir 2015
cena | 550 Kč |