Carnuntum 2019
Svěží cuvée z Carnutum!
Kategorie: | VÍNA |
---|---|
Odrůda vína: | CUVÉE |
Země: | RAKOUSKO |
Region: | CARNUNTUM |
Ročník vína: | 2019 |
Obsah cukru: | Suché víno |
Objem lahve: | 0,75 l |
V důsledku eroze v průběhu mnoha desetiletí mají níže položené vinice Carnutum silnější vrstvy půdy než ostatní. Ve velmi suchých letech má spodní část lepší výživu a více vody a proto hrozny dozrávají rovnoměrněji a plněji než na výrazně skrovnějších místech výše. V letech s vlhkým podzimem hrozny v těchto nižších partiích dozrávají později a zcela jinak než ostatní.
Hrozny z těchto vinic použila Dorli Muhr pro produkci cuvée „Carnuntum“ 65% Blaufränkisch a 35% Syrah.
Kvašení divokými kvasinkami a macerace velmi jemná ve velkých dřevěných fermentorech bez použití mechanických nástrojů. Hrozny a mošt se neohřívají ani nechladí. Během dvou let zrání vína provádí pouze jednu podrážku – po zbytek času víno zraje jen pomalu.
Výsledkem je působivé víno, velmi svůdné, s ovocem, jemností a lákavou kyselinou. Je to víno, které sommeliéři rádi podávají po skleničce, protože se vyvíjí a zdokonaluje, čím déle je láhev otevřená.
Ročník 2019
Konec jara byl chladný a vlhký, což poskytlo půdě dostatek vody na dlouhé a velmi suché léto. Podzim byl také suchý a slunečný, ale docela brzy se ochladilo.
Se všemi těmito peripetiemi nakonec ročník přinesl ideální podmínky pro výjimečný ročník, který ukazuje komplexnost a zároveň elegantní svěžest.
Spolu s rokem 2017 je rok 2019 na Spitzerbergu rozhodně největším rokem desetiletí.
Alkohol: 12%
Zbytkový cukr: 1g/l
Kyselina: 5,8 g/l
James Suckling: 90 bodů
Robert Parker: 90 bodů
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Dorli Muhr obnovila rodinnou tradici vinohradnictví po ukončení vysokoškolských studií. Nejprve si založila marketingovou agenturu, zaměřenou na víno, gurmánské a kulinářské produkty Wine&Partners a poté osázela vinnou révou rodinné pozemky na vrchu Spitzberg, které ležely ladem. S tehdejším manželem se pustili do produkce vína a postupně nakoupili další vinice a jejich produkce rosta, stejně jako kvalita jejich vín.
Po rozvodu ukončili také své pracovní vztahy a Dorli vede krásné vinařství sama, pod svým jménem. Sídlo jejího vinařství je v Prellenkirchen, kde před lety s vinohradnictví začínali její prarodiče. Žije tam se svou dcerou Annou a její vinařství produkuje opravdu fantastická vína, o čemž svědčí i jejich vysoké hodnocení odborníky i vinařskými magazíny.
Průvodce vínem Falstaff Rakousko 2023/24
"Srdcem vinařství je malý vinohrad na Ried Roterd: 0,17 hektaru, který v roce 1918 dostala jako svatební dar babička Dorli Muhr Katharina. V roce 1996 Dorli Muhr tento pozemek revitalizovala a projekt od té doby neustále roste. Dorli Muhr nyní obdělává na Spitzerbergu dvanáct hektarů vinic ekologickými metodami. Výnosy jsou velmi nízké: Dorli Muhr vyrábí pouze asi 40 000 lahví na dvanácti hektarech, z nichž asi 85 procent tvoří frankovka. Vína jsou velmi koncentrovaná a přesto velmi lehká a elegantní díky vápencovým půdám. Vína Dorli Muhr jsou také známá pro svou hedvábnou hustotu a úžasnou délku. Zhruba čtvrtina produkce se prodává v Rakousku, na exportní trhy patří USA, Velká Británie, Irsko, Belgie, Švýcarsko, Thajsko a Austrálie. Od ročníku 2018 jsou vína certifikována jako bio. V roce 2004 založila Dorli Muhr skupinu vinařů orientovaných na kvalitu, kteří společně definovali kritéria pro použití původu „Spitzerberg“ a od té doby se vzájemně podporují ve výrobě obzvláště jemných frankovek. Tímto způsobem se v posledních letech podařilo upoutat pozornost národních i mezinárodních vinařských odborníků. V neposlední řadě díky této iniciativě byl Spitzerberg jmenován prvním místem sdružením „Traditional Wineries Austria“. Vinařství v současné době zaměstnává pět lidí. Vinifikaci zodpovídá Lukas Brandstätter, rodák z Eisenbergu, který cenné hrozny pečlivě zpracovává na elegantní vína."