Chardonnay Sand & Schotter 2021
Komplexní, ovocné, minerální chardonnay se svěží kyselinou.
Kategorie: | VÍNA |
---|---|
Odrůda vína: | CHARDONNAY |
Země: | RAKOUSKO |
Region: | SÜDSTEIERMARK |
Ročník vína: | 2021 |
Obsah cukru: | Suché víno |
Objem lahve: | 0,75 l |
Ruční selektivní sklizeň hroznů proběhla začátkem září 2021. Následovala spontánní fermentace a jablečno- mléčné kvašení a víno zrálo 12 měsíců v dřevěných sudech. Víno bylo lahvováno 11. ledna 2023 nefiltrované s minimem přidané síry.
Zbytkový cukr: 0,2 g/l
Kyseliny: 6,3 g/l
Alkohol: 12,5% obj.
Hrozny pocházejí z vinice Eichberg, které je směřována na jih v nadmořské výšce 500-550 m. Réva je 15 až 35 let stará, vysazená na písčité/štěrkové půdě- vinice jsou ošetřovány v bio režimu a výtěžnost je cca 3 000 kg/ha
Potenciál archivace: 5 až 10 let
Vinařství, které svědomitě a s láskou vybudovali rodiče Johann a Johanna, je od roku 2003 odpovědností jejich syna Daniela. Ambiciózní mladý vinař dospěl a to se neodmyslitelně odráží ve stylu vín. Mírumilovný, puristický, zaměřený na to podstatné. A důležité jsou jen 2 věci: věřit své intuici a hroznům.
Nepřestávej, pokračuj.
Motto, které si Daniel a Jasmin (jeho partnerka) berou k srdci. Malé, osobně vedené vinařství projevuje individualitu nejen ve vínech, ale také v osobnosti. Protože pro ty dva není nic důležitějšího než ukázat sílu charakteru a zůstat věrní svým vlastním standardům kvality.
Eichberg, dobrá půda pro skvělá vína
Řetězec kopců Eichberg leží ve výšce asi 500 metrů nad mořem a vyznačuje se strmými, exponovanými místy. Oblasti vinic jsou většinou obklopeny lesy a blízkost Koralpe také přispívá k chladnému klimatu. Půdní podmínky – lehké štěrkové a písčité půdy z říčních usazenin nebo pískovce – dodávají vínům svěží chuť a jemnost.
S cílem nabídnout půdě a révě co nejlepší podporu bylo v roce 2016 rozhodnuto upustit od syntetických pesticidů a přejít na ekologické pěstování; 9 hektarů vinic obdělávají podle hesla: Podporujte, jak je potřeba a co nejméně!
Ideální podmínky, které jsou ve vinici dány, a zdrženlivá práce ve sklepě umožňují vzniknout nesrovnatelným vínům s charakterem.
I zde je důležité zůstat věrný přírodní cestě – šetrné zpracování, spontánní kvašení bez čistých kvasinek, žádné čeření, žádná filtrace. Hrozny, pokud možno čisté.
Zdánlivě jednoduché ingredience, které jsou zodpovědné za vína s vlastní osobitostí.
Zrání nebo skladování vín zcela závisí na odrůdě hroznů a jejích potřebách. Na jedné straně pracují s nerezovými tanky, pokud si mají vína zachovat čerstvost. Na druhou stranu také rádi používají (výhradně použité) dřevěné sudy v různých velikostech, aby vínům dodali více vláčnosti a umožnili jim lépe dýchat. Výsledkem jsou autentická vína s charakterem původu!
Falstaff 4 hvězdy