OBLAST: Pálava
OBEC: Pavlov
TRAŤ: Slunný vrch
Skvělý Pinot noir, který je vhodný k pití nyní, ale i k archivaci. Tento Pinot je krásně kulatý a plný. V chuti i vůni je mile ovocný, lze z něj cítit červené lesní ovoce, ale i třešně. V chuti nás také zaujala šťavnatá kyselinka a dotek sudu.
Ročník: | 2014 |
---|---|
Objem: | 0,75 l |
Alkohol: | 13% |
Vinařství Ilias

Vinařství Ilias je vskutku rodinného charakteru - veškeré práce zastávají vlastními silami rodinní příslušníci. Historie vinařství je sice poměrně krátká, ale zato dynamická. Vše začalo v roce 1998, kdy si pan Ilias v malebném Pavlově vyhlédl polorozpadlou chalupu. Stavení společně s bratrem Tomášem přestavěl do dnešní obyvatelné podoby.
Přemýšlel, jak nejlépe zabezpečit svou početnou rodinu a napadlo ho, že bych si mohl zkusit vyrobit vlastní víno. Své první dva demižony vyrobil v roce 2000 u Radka Nepraše, který mu byl ve vinařských začátcích ochotným a trpělivým rádcem. Vinaření se z koníčka během několika let stalo jeho hlavní náplní a zdrojem obživy. Ruku v ruce s tímto vývojem jde i postupné rozšiřování výrobních kapacit a modernizace používané technologie.
V poslední době rozšířili provoz tak, aby získali prostor potřebný pro zpracování a výrobu vytýčených 40-50 tisíc lahví ročně. Již od roku 2011 vyrábí biovína. Laicky řečeno, vína neošetřuje chemickými prostředky, ale v boji proti škůdcům, nemocem a nepřízni počasí používá šetrné přírodní přípravky.
Převážná většina jejich vín pochází z vlastních vinic o rozloze necelých 6 hektarů, a to konkrétně z viničních tratí U třech panen (Rýnský ryzlink, vlašský ryzlink), U božích muk (Veltlínské zelené) a Slunný vrch (ostatní odrůdy). Své portfolio rozšířili i o 20 let starý vinohrad U božích muk, ze kterého od roku 2009 sklízí Veltlínské zelené, a už v roce 2015 sklidili první panenskou úrodu podsazené Pálavy. Vinohrady na Slunném vrchu si vlastnoručně vysadili v letech 2002-2003.
Bílá vína kvasí a zrají v nerezových tancích, červená pak v dřevěných sudech barrique. Doba zrání v tancích resp. sudech se pohybuje od 8 do 24 měsíců. Součástí filozofie výroby bio vín je nejen absence použití chemických postřiků na vinicích, ale také výroba vína bez použití moderních přípravků ovlivňujících chuť a vůni. Přístup k výrobě vín se podřizuje skutečnosti, že patent na jejich výrobu má příroda a tudíž není nutné jí řízenému procesu pomáhat umělými prostředky. Díky tomu je pak v chuti Iliasových vín jasně zřetelný minerální charakter typický pro pálavské viniční tratě s vysokým obsahem vápníku v půdě. Jejich vína se dále vyznačují nejen nízkým obsahem síry (od 48 mg/l do 100 mg/l veškeré síry), ale v prvním roce zrání v lahvi také jemnou perlivostí. Tato perlivost je důsledkem skutečnosti, že s víny ve sklepě příliš nemanipulují, tudíž kysličník přirozeně vytvořený v průběhu kvašení nemá možnost se uvolnit.
Vinařství Krásná Hora - Pinot Noir 2018
cena | 350 Kč |
Vinakoper - Capris Modri pinot, 2011
cena | 400 Kč |
Škrobák - SCARABEUS Pinot Noir 2015
cena | 550 Kč |
Weingut Hiedler - Pinot Noir Langenlois 2018
cena | 580 Kč |
Weingut Neumeister - Pinot Noir Ried KLAUSEN 2017 BIO
cena | 770 Kč |
Weingut Hiedler - Pinot Noir G-Stück 2018
cena | 990 Kč |