Neohodnoceno

Les Aubes 2019, Vacqueyras

Elelgantní a jemné cuvée s krásnou a intenzivní vůní.

 

Skladem (6 ks)
Kód: 33
670 Kč / ks 553,72 Kč bez DPH
Kategorie: VÍNA
Odrůda vína: CUVÉE
Země: FRANCIE
Region: JIŽNÍ RHONA
Ročník vína: 2019
Obsah cukru: Suché víno
Objem lahve: 0,75 l

Toto víno má okouzlující, intenzivní vůni. Najdete zde modré lesní plody, zralé maliny, višně, skořici a cedr a v krásné kompozici s květinovými vůněmi také tymián, černý čaj a grafit a výrazné minerální noty. Podle  vůně by člověk očekávat těžké víno, ale ač je plné a mohutné, tak na patře je nádherně čerstvé s hravou strukturou, svěží kyselinou a jemnými taniny, velmi pěknou kořenitostí a nádechem modrých bobulí. Závěr je výrazně jadrný a dlouhým. Hrozny byly ručně sklizeny (z 60 let staré vinice) a vytříděny. Fermentace probíhá v termoregulovaných nerezových kádích po dobu 20 až 30 dnů. Les Aubes zrálo 18 měsíců v 36-ti hektolitrových dubových Stockinger foudres a 8-hektolitrových terakotových amforách. 

Grenache 80%, Syrah 20%.

 

 

Vinařství Santa Duc se nachází v oblasti Gigondas. Provensálské vinice mají vynikající pověst již od gallo-římském období a to díky plnému charakteru svých červených vín. Sami vinaři se řídí přísnými pravidly, která se dohodly dodržovat tak, aby kvalita vína z této oblasti byla všeobecně co nejlepší. Např. maximální výnos je stanoven na 36 hl na hektar, třídění hroznů,...

V roce 1874 byly postaveny první budovy tohoto vinařství. Již pět generací se podílelo na současné prestiži «Domain Santa Duc». Každá generace vylepšovala a modernizovala tak, že nyní patří toto vinařství mezi ty nejlepší a nejvyhlášenější v oblasti Gigondas.

Respekt. To je klíčové slovo, kterým se v Santa Duc řídí veškerá rozhodnutí týkající se vína. Víno je zde považováno za živou bytost, která má-li dobře prospívat, potřebuje být v rovnováze s prostředím. A to je vinařům úkol. Zde se o to starají s velkým citem, snaží se zachovávat biologickou rozmanitost prostřednictvím ekologického zemědělství. Průběžně pečují o půdu a pokud jde o zeleň, odstranění rohovinotvorné tkáně, rané sklizně, odstranění listů jsou pro ně samozřejmostí. Zralé hrozny jsou pak ručně sbírány a jemně rozdrceny. Poté jsou macerovány po dlouhou dobu, aby vína získala komplexní aroma a jemné třísloviny. A poté zrají ve vinných sudech nebo velkých sudech.
V Santa Duc, vědí, jak na to. Studená macerace za sklizně, fermentace s přirozenými kvasinkami, kultivace na kalech, plnění do lahví bez filtrace ... Vědí také, jak používat nové údaje zjištěné na základě výzkumů a zaměstnávají ty nejlepší techniky.

Grenache, Mourvèdre, Syrah a Cinsault - odrůdy pěstované tímto vinařstvím rostou na dvou druzích půd. Na vápnitých slínech z období křídy a na chudé červené kamenito-jílovité půdě původem z čtvrtohor. Kombinace těchto kontrastujících půd dává vyvážená vína, plná a přitom elegantní.